středa 30. července 2008

Cestovani po Jave

Tak se opet hlasime z nasi cesty po Indonesii. Na Jave jsme uz par dni a zatim jsme stihli navstivit 3 zajimava mista.

Sirove doly Kawah Ijen. To je takova sopka, ktera je aktivni a v krateru se vylucuje sira, kterou mistnaci doluji a nosi na ramenou dolu na nakladak.
Doprava na toto misto je pomerne zaludna, ale nastesti se nam podarilo v mestecku pod kraterem pujcit tu nejhorsi motorku co jsme tu zatim meli. Po ujeti 14 km z 29 se holka nejak zakuckala a ze uz asi nemuze. Tak jsme ji hodili do prikopa a stopli jsme nejaky Brity v minibusu. Snad za tech par hodin vychladne.
O to vetsi bylo nase prekvapeni kdyz jsme se vratili, prikop zel prazdnotou. Motorka potvora se ztratila a helmy si vzala s sebou. Trochu (maximalne) rozladeni jsme ji sli hledat (mistnaci nas posilali na policajty, prusvih ale byl, ze jsme nevedeli co je to za motorku, komu patri a ani jsme od ni nemeli technicak - normalne se tu nechava pod sedlem). Nastesti tam na nas motorka uz cekala. Policajta to docela pobavilo, nejdrive chtel videt technicak. Ukazuji ze je pod sedlem. Pod sedlem nebyl, tak zkusil klicek do zapalovani. Motorka fungovala tak mavnul rukou a uz jsme zase jeli.
Ponauceni: Nenechavat motorky pohozene v prikope...

Pak jsme se presunuli na jih do narodniho parku Alas Purwo (na konci sveta). Transport byl obtizny, ale nakonec se to dobre podarilo. Prvni noc bylo v chatkach plno, tak jsme zakempovali na plazi... romantika. V parku jsme se byli podivat na nejaka divoka zvirata, na jedno z 5 nejlepsich serfarskych mist na svete. Vlny byly docela daleko tak jsme toho moc nevideli.
Posledni vecer jsme ale na plazi videli obrovskou zelvu jak klade vejce... Merila 1,72m

Pak uz jsme si to nasmerovali primo do hor na Gunung Bromo. Trochu nas ale zacaly trapit nemoci, Hanku nachlazeni, me prujem, takze jsme se museli spokojit s jednoduchym puldennim vystupem na Bromo a sousedni kopecek a vzdali se tezkeho pochodu na nejvyssi kopec Javy - Gunung Semeru.

Ted uz razime na lecebnou kuru do kulturniho centra Javy - Yogyakarty, tak jsme zvedavi. Koupili jsme drazsi listek na turisticky shuttle bus a rano bychom tam meli byt jako na koni.

Na Picase jsou nove fotky...
Zdravi Lubos a Hanka

Žádné komentáře: