neděle 14. října 2007

Turku

V sobotu jsme se vydali na jednodenní výlet do finského nejstaršího města Turku. Alex vzal auto a v 9:21 jsme už vesele vyrazili.
Vzdálenost je asi 150km, ale v půli cesty se dálnice jakoby ztrácí, takže cesta trvá asi 2 hodiny.
Turku je bývalým hlavním městem Finska, ale za dob, kdy Finsko náleželo Rusku, bylo hlavní město přesunuto do Helsinek, aby bylo blíž Rusku a dál Švédsku.
V průběhu staletí bylo v Turku pár požárů, takže ze starých staveb se více méně zachovaly jen ty kamenné - katedrála a hrad. Tyto dvě budovy byly dvěma z našich 4 cílů, ale popořadě.
Nejprve jsme se vydali do podzemního archeologického muzea, kde jsme se prošli odkrytým starým městem za doprovodu různých ukázek vykopávek nebo interaktivních audio-video představení. Tohle muzeum bylo vytvořeno s opravdovým citem, aby bylo co možná poučné, ale i zábavné a co možná nejméně nudné. V interaktivních sekcích jsme si zkusili postavit zeď z červených cihliček, či sestavit nádobu z dřevěných dílů, zahrát si středověké stolní hry a vidět počítačovou simulaci starého města.
Následovala návštěva místní katedrály a oběd v místním řetězci fast-food restaurací Hessburger.
Odpoledne jsme se přesunuli do místního hradu, který byl opravdu obrovský a zaměstnal nás na dobré 3 hodiny, kdy jsme procházeli všechny komnaty, věže, místnůstky a temná zákoutí.
Návštěvu Turku jsme zakončili návštěvou známého Marine Forum – muzea loďařství, kde jsme si prošli starou sýpku nacpanou až k prasknutí modely lodí a vším možným s loďmi souvisejícím včetně funkčních periskopů vyvedených na střechu.
Druhá část muzea byla již v hale s opravdovými loděmi. Venkovní lodě v přístavu už byly bohužel zazimované :-(

Z Turku jsme večer ještě popojeli do Naantali – známého sídla Trollů kde jsme si prošli místní zábavní park s různými trollími atrakcemi pro děti.
Pozdě v noci jsme se vrátili zpět do Helsinek, kde jsme si dali jedno vychlazené pivečko a šli jsme spát.
Fotky jsou tady.

Žádné komentáře: