čtvrtek 6. prosince 2007

Den nezávislosti

Dnes Fini slaví 90 let své nezávislosti. Je to národní svátek, nejde se do školy, všechny obchody jsou zavřené a kocovina je přítomna všude okolo :-).

Ale postupně.
Ve středu jsme s Gerardem vyrazili za ostatními exchange studenty na privátní party. V plánu bylo popít, pokecat a mrknout na beer trophy. Pravidla jsou následující:

Tým má 5 lidi. Postupně se pije pivo z 2,5dcl skleniček. Každý má svou skleničku a může začít pít až poté co sklenička předchozího spoluhráče dopadne prázdná na stůl. 5. hráč má klasický půllitřík, a když ho dopije, pije 4. hráč svou druhou 2,5dcl skleničku a jede se zpět. Všichni tak celkově vypijí 0,5l piva a rozhodující je rychlost.
Byla to docela sranda. Ovšem já jsem jen sledoval. Pití piva na rychlost mi nedělá dobře.
Párty se moc povedla, spousta se toho vypilo a tak. Někdo tam slavil narozky, takže se blahopřálo, no znáte to.

Ve čtvrtek v poledne jsem se probudil v Lewisově pokoji, dali jsme si snídani (toust s marmeládou salámem a sýrem), vyměnili jsme nějakou tu muziku a filmy (Čínská muzika je fakt cool ;-), dali jsme si oběd (pizza) a s tmou (15:30) jsme vyrazili připojit se ke studentskému průvodu.

Vyfasovali jsme pochodně, v průvodu všech studentských organizací Helsinek jsme se zařadili úplně na konec za vlajku naší rodné KY studentské organizace, zapálili pochodně a šlo se.
Z balkónu nám zamávala prezidentka Finska a na náměstí pod bílým kostelem jsme si poslechli tradiční proslov a zazpívali finskou hymnu.
90 let. Finové jsou šťastný a hrdý národ.

Pak už jsme jen uhasili pochodně a šli jsme domů…

Žádné komentáře: