středa 19. září 2007

HKL neboli MHD v Helsinkách

Tak tohle je kapitola sama pro sebe – prostě katastrofa! Horší MHD jsem v životě neviděl. Jezdí tu spousta autobusů a tramvají a nikdo teda aspoň já, neví kam. Neexistuje tu mapa, která by ukazovala názvy zastávek. Takže pokud ve změti modrých čar najdete i číslo autobusu, kterým chcete jet. Stále ještě nemáte vyhráno.

Je fakt obtížné zjistit, na jakou stranu ulice se postavit – čili který směr je vlastně ten kterým chcete jet. Musíte mít dobrý orientační smysl, protože z nápisů na zastávce se mi to zjistit zatím nepodařilo.

Pokud nastoupíte, vůbec nevíte, kde vystoupit. Není tu žádna tabule s názvy stanic ani se jméno stanice nehlásí. A i kdyby hlásilo, je vám to jedno, protože stejně nevíte, jak se jmenuje stanice na které chcete vystoupit. Co horší autobus zastavuje pouze ve stanicích, kde jsou nějací lidé nebo pokud někdo uvnitř zmáčkl včas tlačítko stop.

Takže pokud nejedete na konečnou, musíte přesně vědět, kam jedete a v předstihu to oznámit řidiči.

Stejné je to s tramvajemi, ale naštěstí jich je méně a jejich trasy jsou barevně oddělené, ale jinak taky nic moc. Takže Finové! Myslete trochu a pro inspiraci si můžete zajít třeba do Prahy, protože ta je přehlednost sama.

A to jsem se ani nezmínil o všech možných i nemožných způsobech placení a o nočních autobusech, kdy jiné jezdí v pátek a v sobotu a jiné přes týden a za ty extra pozdní se musí platit...

No prostě jediné přehledné je metro, ale ani to není tak dobré jako to Pražské.

Prostě výsledná známka je dostatečně! :-) je dobré že tu nějaké MHD je, ale takhle zmršené! Vždyť Finové vypadají, že jsou fakt inteligentní národ... :-)

Ale co Honza je mgr, takže náladu mi to alespoň pro dnešek zkazit nemůže! Půjdu si zaběhat, pak si dám panáka ruma a zapiju to plechovkou plzeňského za 2 éčka z Lídlu.

Tak na Honozovu počest a zdraví! :-)

1 komentář:

Ananasovci řekl(a)...

Mě se docela osvědčilo zjisit si spojení třeba na stránce http://aikataulut.ytv.fi/reittiopas/en/ , vytisknout si seznam zastávek a bedlivě sledovat názvy na čekárnách nebo stojanech.